نئوکلاسیک

رهیافت های منابع انسانی نئوکلاسیک

به مدیریت تا سالهای ۱۹۳۰ میلادی، تئوری کلاسیک سازمان و مدیریت به عنوان تنها تئوری راهنما در ساختار سازمان و کارکرد آن وجود داشت اما از یک طرف با تأثیر بحران اقتصادی ۱۹۲۹ میلادی در آمریکا و از طرف دیگر در نتیجه افزایش مشکلات سازمانی مختلف در شرکت ها و مؤسسات رفته رفته کاستی های تئوری کلاسیک محسوس گردید در این میان رویداد مهمی به نام تحقیقات هاثورن راهگشای شروع یک جریان فکری کاملا نوین شد.

جریان فکری که انسان سازمانی را مبنا قرار داده است. ویژگی خیلی مهم تئوری نئوکلاسیک سازمان آن است که بعد ناقص تئوری کلاسیک یعنی عنصر انسان یا افراد سازمانی را موضوع قرار داد بدان جهت این تئوری مفاهیم نوینی را به مفهوم تئوری کلاسیک ،افزوده آنها را بازتر کرده و تغییر داده است نویسندگانی که در پیشرفت تئوری نئوکلاسیک سهیم بودهاند از حوزه های مختلفی نظیر روانشناسی جامعه شناسی روانشناسی اجتماعی و مردم شناسی بهره بردهاند.

اولین نویسنده جدید که توجه به کارکنان در محیط کار را مورد توجه قرار داد رابرت اون بود که تعدادی از صاحبنظران او را پدر مدیریت پرسنلی نوین نامیده اند وی یک کارخانه دار انگلیی بود که در اوایل قرن نوزدهم اقداماتی در راستای بهبود شرایط کار کارگران صنایع به عمل آورد با این وجود مری پارکر فالت و چستر بارنارد بنیانگذاران اصلی رویکرد انسانی به مدیریت هستند که اهمیت درک رفتار سازمانی نیازهای کارکنان نگرش کارکنان در محیط کاری در کنار تعاملات اجتماعی و فرایندهای گروهی تأکید دارند.

سه گروه فرعی مکتب رفتاری مکتب رفتاری را میتوان در سه گروه فرعی مورد بررسی قرار داد:

۱. نهضت روابط انسانی

سه رویداد مطالعات هاثورن انسان گرایی صنعتی و اتحادیه گرایی باعث توسعه نهضت روابط انسانی شد. نهضت روابط انسانی مبتنی بر این ایده بود که اثر بخشی نشأت گرفته از درون افراد است. خروجی مطالعات هاثورن ایجاد ترکیب متفاوتی از مهارت های حیاتی مدیریتی بود اول مهارت های شناختی برای درکه رفتار انسانی دوم مهارت های روابط میان فردی.

۲. رویکرد منابع انسانی

رویکرد منابع انسانی بر این نکته تأکید می ورزد زمانی که رضایت کارکنان بابت دستیابی به نیازهای اساسی حاصل شود بهره وری کارکنان افزایش مییابد برخی این رویکرد را به یک مزرعه پرورش گاو تشبیه میکنند که گاوهای خوراک داده شده شیر بیشتری تولید میکنند. دو نظریه شناخته شده مربوط به دیدگاه منابع انسانی عبارتند از نظریه سلسله مراتب نیازها و تئوری X و Y که در ادامه توضیح داده میشوند. یکی از فنون مدیریتی مبتنی بر رویکرد منابع انسانی توسعه و بهبود سازمانی (OD) است که برای آسیب زدایی و ارتقاء اثر بخشی سازمانی از طریق ایجاد توانایی برای انطباق با تغییر، بهبود ارتباطات درونی و افزایش ظرفیت حل مسئله مورد استفاده قرار میگیرد.

۳. رویکرد علوم اجتماعی

این رویکرد به دنبال تلفیق سیستمهای فنی و اجتماعی سازمان با یکدیگر است. دیدن سازمان به عنوان یک سیستم اجتماعی مدیران را قادر میسازد تا بین منطق کارایی که مبنای سازمان رسمی است و منطق احساسات و عواطف که مبنای گروهها و سازمان غیررسمی است، توازن ایجاد نمایند. بنابراین باید بین الزامات فنی و انسانی سیستم سازمان تعادل ایجاد شود. شاخه های عمده رهیافتهای نئوکلاسیک به مدیریت عبارتند از: ۱ نظریه روابط انسانی از التون مایو؛ .. نظریه نیازهای انسانی از آبراهام مزلو .. نظریه X و نظریه X از داگلاس مک گریگور ۴. نظریه شخصیت و سازمان از کریس آرجریس.

نکته:

فرض رهیافت های منابع انسانی یا نئوکلاسیک این است که انسان ها اجتماعی و خودشکوفا هستند.

فرد در محیط کار در جستجوی ارضاء روابط اجتماعی است به فشار گروهی پاسخ می دهد و مترصد خودشکوفایی است.

 

 

دیدگاه خود را بنویسید:

آدرس ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد.

فوتر سایت